2. 6. 2013.

Musaka sa besamel sosom i tikvicama

 Sasvim slucajno dodjoh do ovog recepta. Kupila juce okrugle tikvice da ih napunim, medjutim zapodenusmo razgovor o rucku sa kolegom i na moju pomenu tikvica on kaze da je prethodni dan na nekom od lokalnih kanala video kako neki kuvar sprema musaku sa tikvicama i besamel sosom.
 Ispricao sta sve ide i postupak, shvatih da nije komplikovano, zapravo isti ili ti sl. postupak kao i sa klasicnom musakom.
 Tako resih danas da je spremim pa kako bude.Naravno prvo smo je probali.Reakcija mojih dragih ukucana je bila sledeca:
"Sta, nije ona musaka, necu!"
"Pa majko sto nije ona normalna?!"
 Posle par zalogaja kada su dosli do daha:
"Majko bas lepo!"
"Stvarno majko sto se ne prijavis za tkamicenje u kuvanju?"
Tako da posle  probe, u prevodu jedva je ostalo neko parce da uslikam, ja resih da podelim i sa Vama, moji dragi citaoci.



Potrebno je :
1,5kg mladih tikvica, bilo okrugle bilo one dugacke
1 veca glavica crnog luka, ili 2-3 manje
500g mlevenog mesanog mesa
400g mesnog nareska , ja sam cureceg vec imala ,moze bilo koji
so
biber po potrebi

Za besamel sos:
60 g putera, maslaca, ulja, masti , margarina, ko sta ima
60 g brasna
4 case mleka
biber so
(inace ovo je dupla mera besamel sosa inace pravim na pola)

 Tikvice prvo sam dobro oprala, inace ih ne ljustim, tako sa korom, isekla sam ih na tanke kolutove kao za pohovanje posolila i stavila da puste sok i ujedno u cediljku da se ocede.
 U medjuvremenu crni luka oljustila , proprzila na ulju, malo dinstala, kad je voda isparila ubacila mleveno meso i viljuskom stalno mrvila da se ne prave velike grudvice.
 Kada se meso proprzilo, poslolila, pobiberila sklonila sa vatre i posle desetak minuta tek ubacila mesni narezak.
 On je lepsi tako nego kada se ubaci dok je jos na vatri jer se sav rastopi pa ima malo drugaciji ukus, mada kada se zapece je normalan, ali prilikom probe na so i zacine, malo mi je otuzan.To sam ostavila po strani i bacila se na besamel sos.


 Ja sam ubacila znaci 60 g maslaca kada se otopio dodala isto toliko brasna, kada se brasno uprzilo ali pazite da ne zagori i ne potamni, stalno mesajuci, zatim dodala 4 solje mleka, ali jednu po jednu stalno mesajuci naravno.Kada je bilo gotovo sklonila i njega sa vatre.
 Uzela tepsiju gde ce mi se sve to peci, podmazala je maslacem i kolutove tikvica poredjala, ne mora neki red vec da pokrije lepo dno, nabacah dva reda pa zatim przeno mleveno meso sa nareskom, pa zatim besamel sos.Pa opet jos jedan red tikvica i koju preko pa opet fil sa mesom pa besamel sos.
 Bitno je da je besamel sos poslednji.Stavila da se pece , pa nekih 45 min. mada naravno sve to zavisi od sporeta do sporeta, ali eto .
 Inace meni su ispala dve tepsije, jedna veca jedna manja, jer se uplasih da mi ne kipi ako napunim do vrha , to bi  bio treci sloj, ali mogla sam nema da prska, zato sam visak stavila u drugu tepsiju.Taman sam tu manju ostavila za sutra, jer od ove vece ostala samo dva parceta.Lepa je lagana, sva je mekana , softana.






Нема коментара:

Постави коментар