9. 2. 2014.

Turšija sa svinjskim mesom

Turšija sa svinjskim mesom 



Još jedno zimsko jelo koje je kod nas nekada bilo baš aktuelno u vreme klanja svinja.Sećam se tada je baka  pristavljala ovo jelo, kome iskreno naziv pravi i ne znam, ja sam ga uz pmoć Marine Veštice ovako krstila.Inače spremalo se dok je mesar seckao svinju na delove pa bi baka od svih delova svinje pomao uzela i tako napunila veliku šerpu i stavila da se kuva .Kad bi posao bio gotov oko mesa svi bi seli za sto i jeli ovo jelo.



Mi smo ga malo izmenili pa stavljamo samo meso , bez slanine i raznih iznutrica.Podjednako je lepo.




Potrebno je:
  • 1kg svinjskog mesa u komadu
  • 30 komada paprike iz turšije
  • 2 dl belog vina
  • ulje ili mast
  • biber 
  • kašika aleve paprike
Meso naseckate na kockice na oko 2 cm veličine, mada ne mora precizno baš, i stavite da se prži na ulju ili masti, u šerpi ili đuveču ,šta može posle da ide u rernu.U međuvremenu iseckate papriku, može na krupnije kolutove .Sjedinite sa mesom u šerpi , promešate , sipete belo vino i pola čaše vode.Neka malo se krčka,u međuvremenu zagrejte rerenu , onda ubacite unutra sa poklopcem.Tako neka se krčka nekih 45 minuta, zatim skinite poklopac i vratite u rernu .Kada bude ostalo bez tečnosti već ostane samo ulje, to bi trebalo da bude za jedno pola sata možda i malo više , ubacite kašiku aleve paprike , promešajte i vratite u rernu još desetak minuta ne više.


Jelo je gotovo.
Meso bude mekano i samo se raspada na dodir a paprika i ako ostane cela topi se u ustima, ne bude žilava već mekana sva.
Na drugoj slici se vidi kako je kada je meso malo prženo izmešano sa tek naseckanom paprikom.Na slici odmah ispod nje je jelo gotovo tek izvučeno iz rerne.

Нема коментара:

Постави коментар