21. 1. 2014.

Boranija koju moja deca obožavaju ,sa živinskim mesom i bešamel sosom

Eh ta boranija, moji je nešto iskreno i ne obožavaju,zapravo jedu je reda radi i to mrljavo, traljavo da uvek ostave u tanjiru pola.Zato reših da izrovarim neki recept drugačiji kako bi je zavoleli i jeli.Guglala po netu , nalazila ovo , ono, ali ništa specijalno ili posebno da se mojim dečacima dopadne.Međutim, ipak naletim na jedan recept na Krstarica kuvar gde mi se neki deo dopao ,tako da sam uz izmene rešila sa njim da izađem pred mojim dragim sudijama, i  uspela sam! Moji su se do te mere oduševili da su hteli da je smažu pre ručka ! Inače i u naslovu sam već rekla sve. Tako da evo i recepta.
Potrebno je:
Skoro 1kg boranije zelene
3 crvena luka
pileće i ćureće meso ukupno oko 700gr iseckano na kocke(ja sam uzela dva pil. karabataka i jedan gornji deo ćurećeg krila,to sam ispanglovala i zatim naseckala)
pola deci belog vina
aleva paprika
so
biber
60gr brašna
60gr margarina
5 čaše mleka
1 kesica "C" "piletina sa četri vrste sira"
pola veze peršuna
ulje


 Posebno u jednom tiganju naseckala sam 2 crvena luka, proprzila na ulju i u to dodala seckano meso, pržila, zatim nalila pola deci belog vina i još manje vode i stavila da se krčka.U drugom tiganju propržila crveni luk jedan, zatim ubacila boraniju i malo šećera, tako sam čula da boranija ne promeni boju.
 Kada se meso i luka ukrčkalo dobro i sva tečnost isparila dodala sam kašičicu aleve paprike, so i biber , još malčice propržila i sklonila sa vatre.U drugom tiganju gde se pržila boranija ubacila sam malo vode i poklopila da se prodinsta.
 Nekih dvadesetak minuta se dinstala, mada probate boraniju pa sami vidite kada je gotova, ja sam tako procenila, jer ova je bila iz zamrzivača, kada je sveža i mlada mislim da treba manje.Kada je i ona bila gotova u jednoj šerpici sam skuvala bešamel sos, kao što sam navela za njega je potrebno onih 60gr brašna,margarina isto toliko i 4 čaše mleka.
 Zatim sam sjedinila prženo meso sa boranijom, probala na ukusu da li treba još soli i dodala pola vezicu seckanog peršuna.Kada sam tako probala boranija je već poprimala ukuse od mesa i već je bila njami.Pošto je sve gotovo onda ređamo, na dnu posude , bilo da je vatrostalna ili u mom slučaju đuveč ,prvo pola bešamel sos da prekrije dno posude, zatim boraniju sve izručimo i kašikom lepo rasporedimo.E sada tu dolazi ona kesica "C" sa više vrste sireva, u preostalom  bešamel sosu sam izručila to iz kesice vratila na vatru i sipala jednu čašu mleka i dobro izmešala i sjedinila sve to.Zatim sam prelila preko boranije , prekrila je time i stavila u rerni na nekih dvadesetak minuta da se zapeče.
I vola
Servirala sam je uz salatu paradajz iz flaše, idealna kombinacija.



Нема коментара:

Постави коментар