Kiflice sa pivom- pivčići
Ovi kolači su naša česta poslastica,ne ide mnogo materijala a izađu dosta količinski. Za moje mnogobrojne ukućane odlična stvar. Inče oko pravljenja ovih kolača imam pomoć od najmlađeg sina koji obožava da ih razvlači oklagijom ,puni čokoladom i zarola, i ako po pravom receptu treba ići ratluk ili jatkica oraha. Kaže, čokolada je zakon, tako da poštujem to i hvala mu na pomoći, koja mi baš dobro dođe.
Potrebno je:
- 1 čaša od jogurta piva
- 1 cela i 1/4 čaša ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 500-600 gr brašna
- 100 gr čokolade,ili ratluka ili jatke oraha
- 2 čaše šećera
- 1 1/2 čaša vode
- limun (ako imate pri ruci, ako ne, može i bez njega)
- 200 gr oraha ili kokosa
U činiji zamesite testo od piva, ulja, vanilin šećera, praška za pecivo i brašna. Neka je testo srednje mekoće, ako je čak malo ka tvrđem nije strašno, može i tako, čak je i bolje. Neka odstoji 10-15 minuta, pa od tog testa kidajte po malo i pravite male loptice, ali male, dobro ne baš kao klikere, ali kao orah, eto, onaj manji. Kad napravite te loptice, svaku pojedinačno razvijte oklagijom i onda na početku te razvijene kore stavite ili čokoladu, malo parčence, ili orah ili ratluk, koji ste pre toga naseckali. Urolajte i ređajte u pleh za pečenje.
Dok se peku stavite sirup, od vode i šećera da se skuva, kad krene da vri ostavite još desetak minuta i to je to što se sirupa tiče.
U jednoj činiji manjoj sipite kokos ili mlevene orahe, kad ispečete kiflice prvo ih utapajte u sirup. Utapanje u sirup može ovako, ubacite po 6-7 komada odjednom i onom hvataljkom ih okrećete da lepo upiju sa obe strane pošto je samo testo bez šećera, slobodno može minut, dva, nećete pogrešiti, pa ih zatim ubacite u činiju sa kokosom ili orasima,uvaljate obe strane pa na tanjiru za služenje. Poso gotov, nije teško, već drugi treći put kad budete pravili ići će baš brzo.
Poslužite se :)
Dok se peku stavite sirup, od vode i šećera da se skuva, kad krene da vri ostavite još desetak minuta i to je to što se sirupa tiče.
U jednoj činiji manjoj sipite kokos ili mlevene orahe, kad ispečete kiflice prvo ih utapajte u sirup. Utapanje u sirup može ovako, ubacite po 6-7 komada odjednom i onom hvataljkom ih okrećete da lepo upiju sa obe strane pošto je samo testo bez šećera, slobodno može minut, dva, nećete pogrešiti, pa ih zatim ubacite u činiju sa kokosom ili orasima,uvaljate obe strane pa na tanjiru za služenje. Poso gotov, nije teško, već drugi treći put kad budete pravili ići će baš brzo.
Poslužite se :)
Hvala Nataša :)
ОдговориИзбриши