15. 12. 2016.

Prženi praziluk sa suvim paprikama

Evo još jednog jela koje nam je moja baka Rosa spremala.  Vrlo jednostavno za spremanje a ukusno ,baš za ove zimske dane i može za bilo koji obrok da bude, i doručak i ručak a i večera.

praziluk i suve paprike


Potrebno je:
  • 4-5 struka praziluka
  • 5-6 suvih paprika
  • 1-3 jaja , to je po vašoj želji nema pravila
  • malo ulja ili mast
  • so
  • biber
  •  
suve paprike i praziluk

Prvo paprike poparite vrućom vodom i ostavite ih u toj vodi da odstoje i omekšaju.Za to vreme praziluk očistite i operite,mada to već znate , naseckate na kolutove, i ubacite u sud u kome ste rešili to da spremate. A u tom sudu je već ulje-mast, po želji, greje se i kad ubacite luka ono cvrči.A papriku ocedite i što sitnije narežite da se bolje uprži i omekša.I nju ubacite sa prazilukom.  Kad se proprži neko vreme , desetak minuta, nalijte pola čašu vode i poklopite, ringlu smanjite (mislim jačinu ringle,nju ne verujem baš da možete da smanjite) i neka se dinsta jedno dvadesetak minuta do pola sata.Zatim otklopite i pojačate ringlu-vatru da ispari voda ,posolite pobiberite.Kad je voda isparila ,ono se upržilo, luk omekšao, jestiv je, to ćete znati samo ako probate , ubacite neko jaje , i to upržite i jelo je gotovo.Uz njega ja sam dodala sir, a vi možete i kiselo mleko, pavlaku,kajmak, po želji.A i jedna domaća rakija uz to ne bi bilo loše,malo za cirkulaciju,to možete ako je za večeru ili neki neradan dan uz doručak.

uprženi praziluk sa suvim paprikama



Нема коментара:

Постави коментар