8. 2. 2014.

Prženi paradajz iz flaše po baka Rosinom receptu

Ovo je bilo moje omiljeno jelo iz mog detinjstva.Moja baka Rosa stalno nam je to zimi spremala, a mi deca ubijemo se mackajući.
Sada je to i kod mojih mališana isto omijeno bilo za večeru bilo za doručak.
Pošto je zima u toku paradajz u flašama aktuelan evo recept kako još može da se iskoristi a ne samo kao salatu ili dodatak jelima.



Potrebno je:
  • 1 l paradajza u flaši
  • 2-3 kašike brašna
  • malo ulja ili masti ili pak putera ,ko šta voli
  • 2 jaja
  • 2-3 komada viršle ili malo slaninice 
  • biber
  • so  
U dubljem tiganju nalijte ulja koliko da prekrije lepo dno tog suda,kada se ulje zagreje ubacite dve do tri kašike brašna, mogu tri ravne slobodno,mešate da se brašno uprži da malo požuti ali stalno mešate da ne zagori.Čim brašno bude uprženo sipete litar paradajza iz flaše i nastavite da mešate ali pri tom smanjite vatru.Ono će da izbacuje one kao balone, dođe poput kačamaka kada onako prska, zato treba stalno mešati jedno desetak minuta.Kada se i to uprži dodate 2 jaja i opet mešate još 5 minuta.Onda je gotovo , sklonite sa vatre.U nekom manjem sudu ili šerpici propržite viršle ili slaninu, ko šta ima, da bude onako reš pečena da krcka.Kada je gotova prebacite preko paradajza prženog koga ste pre toga izručili u neki sud koji vam je zgodan za serviranje.


Ništa teško, brzo bude gotovo a ukusnu prste da poližeš.
Može i posna varijanta bez jaja i slaninice podjednako je lepo jer za vreme posti tako smo i jeli.


A možete umesto slaninice ubaciti krutone, ja tako nekad za promenu uradim.Lepa je kombinacije meko i krckavo i uvek bude njami.


Нема коментара:

Постави коментар