24. 2. 2014.

Mekike


Za  mekike svi znate, najlakše za spremanje.Ne ide mnogo  a izdašne.Moji ih momci obožavaju te ih često ima na našem meniju, što za doručak što za večeru.


Potrebno je:
  • 1 kesica suvog kvasca "c" ja samo njega koristim za sada mi je najbolji
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 1 kašika ulja
  • mlaka voda
  •  oko 1 kg brašna
  • ulje za preženje

U mlakoj vodi sipete šećer,so i suvi kvasac, kada on nadođe sipati ga u brašno , tome dodati ulje i sirće i zamesite testo, kao za hleb.Ostaviti da nadođe.Kada testo stigne ništa mu ne raditi onako iz vangle vaditi manje parčiće testa sa mokrim rukama.Stavite šerpu na šporetu sa uljem, naravno, kada se ulje baš ugreje tada ubacujete testo, kao što sam već rekla, koje rukama vadite i razvučete u dužini i ubacite u ulju na preženje.Kada porumene sa obe strane vaditi i staviti na ubrus da se ocede.


Inače one lepo idu uz sira, kajmak, jogurt, kiselo mleko, pavlaku a mogu biti i slatke sa šećerom u prahu.


Нема коментара:

Постави коментар