16. 12. 2016.

Boranija na tepsiji po Patinom receptu

 Patin recept - Boranija na tepsiji

Već neko vreme intezivno tragam za nekim dobrim kuvarom, mislim na knjigu, jer ne bih želela gužvanjac u kuhinji, i slučajno moja divna bibliotekarka mi kaže da imaju mali Patin kuvar. I tako ja dođem do ovog recepta. Inače, to mi je bio prvi susret sa tom knjigom, čula sam za nju, ali nikako da mi padne šaka. Nadam se da ću se u skorije vreme dočepati onog njenog pravog kuvara gde  ima svega i svačega. Ili uopšte nekog kuvara, dobro, nada zadnja umire.
Elem ovo je najjednostavnii recept ikada. Ide malo a ujedno je jednostavno.

zapecena boranija nalencetovoćoše

Potrebno je:
  • 1 kg boranija,bilo žuta bilo zelena
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 pileća bataka (a može i bez jer po njenom receptu meso uopšte ne ide, ali kako ja mojima da objasninm)
  • kašika brašna
  • malo aleve paprike
  • malo peršuna
  • 3-4 jaja
  • 1 lmleka
  • so,biber 
Crni luka iseckati i propržiti na ulju, zatim ubaciti boraniju i batake, ako pravite sa mesom, pobiberite i dodate malo vode oko pola čaše otprilike. Dinstate nekih pola sata do 45 minuta dok boranija i meso omekšaju. Ako treba vode, dodajte je malo, po potrebi.

nalencetovo ćoše

Kada bude gotova napravite zapršku sa jednom kašikom brašna i malo aleve paprike. A u nekoj činiji umutite jaja i nalijte ih mlekom, pa promešajte dobro. Boraniju posolite, pospite peršunom i izručite je u tepsiji ili već neki sud koji je za rernu. Kada je presipete kašikom je izravnjajte i prelijte tim umućenim jajima i mlekom. Bacite je na pečenje. Pecite jedno dvadesetak minuta da se zapeče, videćete ako bacite pogled s vremena na vreme, čim se zapeče odmah izvadite da se ne sasuši, ipak da ima voju sočnost.

zapečena boranija nalencetovoćoše 2

I evo gotovo :

zapečena boranija nalencetovocoše 3



Нема коментара:

Постави коментар