21. 12. 2016.

Kuvani kiseo kupus

Kuvani kiseo kupus - recept

kiseo kupus kuvani

Znam, znam, sada će neko reći, pa ko ne zna da spremi kiseo kupus. Evo odmah i da odgovorim,ja nisam znala da skuvam taj kiseo kupus. Probala sam , nije da nisam, ali je toliko grozan bio da smo se svi ukućani složili da se ipak držim kuvanog svežeg kupusa. Dok se nismo doselili u novom-starom komšiluku, gde hvala Bogu ima itekako dobre komšije sa kojima možeš da popričaš i po koji recept da razmeniš.
Tako kroz naših brdo tema sa komšikom Duškom dotaknemo se i kupusa, za koji smo obe, shvatismo, imale isto iskustvo. Međutim, ona je ipak bila upornija pa je i dalje isprobavala i na kraju je pronašla ekstra recept koji nema šanse da omane niko. U principu nije pronašla recept nego ga je sama smislila, kako bi ona rekla, sve ti je to Đoko od oko. I dosta su se neki čudili što ide paradajz u kupus koji je već kiseo, ali verujte ukus je ekstra kada se sve to skuva i sjedini. Tako da bi ovaj recept zapravo trebao da se zove Duškin kiseo kupus Đoko od oko.
Pre svega samo da dodam da ja kuvam za 6 ukućana i da je količina moja malo veća, a vi korigujte shodno vašim potrebama.
Potrebno je;
  • 3-4 kg kiselog kupusa
  • 200-300 gr dimljene slanine
  • 300-400 gr craskog mesa (isto je dimljeno samo ima više mesa)
  • 300-400 gr špic rebara suvih
  • ulje ili mast, ali mast baš ide za kupus, dve kašike, ako je ulje to od oka
  • 1 glavica crnog luka
  • 4-5 čena belog luka
  • 200 -300 ml paradajza (može onaj iz flaše, a može o onaj u tetrapaku Tomatelo ili sl.njemu)
  • biber
  • aleva (ja stavim i tucanu ljutu malo i onu u prahu neljutu)
kupus kiseo

Ja sve to prvo pripremim i onda ređam. Znači kupus naseckate kako vama odgovara, meso izvadite iz tih sto kesa u kojima vam ga zapakuju u mesari, luka crni i beli oljuštite i naseckate, ovo ostalo stavite da vam je pri ruci.
Šerpu na šporetu i krećete sa ređanjem, znači kašiku masti ubacite, uključite i ringlu u međuvremenu. Zatim slaninicu lista dva, malo crnog i belog luka,kiselog kupusa naređate jedan red. Na taj kupus, prvi red stavite biber, alevu, špic rebro neko, malo to carsko meso koje ste pre toga naseckali na kockice, a neku ste i smazali dok ste seckali, neko parče slaninice, sipete paradajza stotinu grama. Odokativno, pa opet sve to ređate iznova, kupus, meso alevu, biber, paradajz, crni i beo luka. Ja tako imala tri reda, šerpa vršna, puna, poklopite i neka se krčka na jedinicu ili kako vama već šporet funkcioniše, na što manjoj vatri. Par sati,što duže to bolje. I odozgo na zadnjem redu sam stavila drugu kašiku masti.

kraj kiseo kupus kuvani

Evo i šerpe krcate,malo je slegao posle cetiri ipo sata kuvanja.
Prijatnooo!!!

Нема коментара:

Постави коментар